De techniek

De techniek

De Capstone MicroTurbine® is een miniatuurversie van een straalmotor die een dynamo aandrijft . Deze generatorset voor stationaire energie opwekking is niet groter dan een archiefkast. De Capstone turbogenerator heeft maar één bewegend onderdeel en dat maakt gebruik van gepatenteerde luchtlagers; Er zijn dus géén smeer- en koelmiddelen nodig! Hoogwaardige vermogens elektronica wordt gebruikt om de hoog frequente spanning van de turbogenerator om te zetten naar een bruikbaar 3 fasen net. De Capstone microturbines kunnen op een breed scala van gassen en vloeibare brandstoffen draaien en stoten daarbij zeer weinig schadelijke emissies uit. Dat maakt de Capstone een schone, duurzame en betrouwbare energiebron.

De samenvoeging van een turbinemotor, permanent magneet dynamo, geavanceerde vermogenselektronica en onderhoudsvrije luchtlagers maken de Capstone microturbines een ideale oplossing voor decentrale energieopwekking. Vandaag de dag worden Capstone microturbines ingezet voor warmte-kracht koppeling (WKK), nuttige inzet van bio- en restgassen, hybrid- elektrische voertuigen (HEV) en daar waar kwaliteit vermogen gegarandeerd moet zijn. Er is altijd een gepaste oplossing omdat de systemen eenvoudig op te schalen zijn van 30kW tot 10MW.

Warmte-Kracht Koppeling

Warmte-Kracht Koppeling

Net als elke andere generator produceert de Capstone MicroTurbine ook thermische energie. Deze energie kan nuttig ingezet worden voor het maken van warm water of stoom; verwarming voor gebouwen, complexen en/of zwembaden; Maar ook om koude te genereren via een absoptiekoel machine. Deze vormen van co-generatie zijn efficient en zorgen voor een sterke reductie van de energiekosten. De Capstone microturbine is uitermate geschikt voor warmte-kracht koppeling omdat alle thermische rest-energie zich bevind in de uitlaatgassen. Een WKK installatie met een Capstone turbine is daarom bijzonder eenvoudig, efficiënt en gemakkelijk in onderhoud.

Warmte-Kracht Koppeling plus

Warmte-Kracht Koppeling Plus

Met uitlaatgassen van de Capstone Microturbine die zo schoon zijn is meer te doen. Deze kunnen direct gebruikt worden in applicaties waar warme lucht nodig is zoals in ovens of droogcabines. Het is zelfs mogelijk de uitlaagassen direct in een tuinbouwkas te blazen voor verwarming en CO₂ -bemesting. Er is voldoende zuurstof in de uitlaatgassen van de turbine om deze als voorverwarmte lucht aan te bieden voor ketelbranders. Zo wordt alle thermische restwarmte benut met minimale verliezen. Dit creert warmte-kracht koppeling die zijn gelijke niet kent: een WKK met een dikke plus.

Oil & Gas

Oil & Gas

De Capstone MicroTurbine combineert betrouwbaar vermogen met lage operationele kosten. Er is slechts één draaiend onderdeel en omdat smeer- en koelmiddelen ontbreken beperkt het onderhoud zich tot één keer per jaar. Ideaal voor afgelegen en/of onbemande locaties zoals een productie platform in zee. De “high humidity” uitvoeringen van Capstone zijn uitermate geschikt voor het zeeklimaat. Indien van toepassing, kan de Capstone turbine ook geleverd worden met een behuizing die geschikt is voor een geklassificeerde zone.

Marine

Marine

Een Capstone Microturbine is een dieselgenerator die schoon is zonder uitlaatgassen nabehandeling: dus zonder roetfilter en geen catalysator met ureum-injectie. Naast besparing in de aanschafkosten en ruimte aan boord, komen er geen extra onderhoud bij. Sterker nog, omdat turbine slechts één draaiend onderdeel heeft en er geen smeer- en koelmiddelen nodig zijn, is het onderhoud minimaal. De thermische rest energie van de turbine kan eenvoudig hergebruikt worden voor verwarming of koeling van de accomodaties. Dit is niet alleen brandstof besparend, het geïnstalleerd elektrisch vermogen aan boord kan hierdoor ook minder zijn. Daar waar comfort een hoge prioriteit heeft, zal het geheel trillingsvrij draaien van Capstone microturbine een compleet andere kijk op luxe geven.

Hybride Systemen

Hybride Systemen

Naast voertuigen en werktuigen, vindt men hybride energie systemen ook in stationaire toepassingen waarbij gezocht wordt naar optimalisatie van brandstof gebruik door een generator voor basis last te combineren met een batterijenpakket voor het piek vermogen. Of andersom, waarbij het batterijenpakket wordt bijgestaan met een generator als lokale lader. De Capstone microturbine kan ook gelijkstroom leveren en kan daarmee een directe een koppeling maken met het batterijen pakket. Hoofdvermogen of lader, de Capstone microturbine is voor hybride systemen een schone en slimme generator.